Hoe werkt boenwas?

Boenwas of was komt je misschien wel bekend voor. Was zit verwerkt in hardwax olie maar was op zichzelf kan je ook gebruiken in de vorm van boenwas. Het zou kunnen dat jouw oma of opa dit vroeger vooral gebruikte tijdens het schoonmaken in huis. Maar wat is boenwas eigenlijk?

Boenwas

Boenwas wordt al jaren gebruikt om schoon te maken. Boenwas zorgt ervoor dat hout zowel beschermd wordt als dat het hout gaat stralen en glimmen. Boenwas wordt meestal geproduceerd worden met behulp van bijenwas en carnaubawas. Bijenwas heeft een laag smeltpunt en om deze reden zal een laag van alleen bijenwas niet een stevige laag kunnen vormen. Carnaubawas heeft een hoger smeltpunt vergeleken met bijenwas waardoor beide soorten was met elkaar gecombineerd worden. 

Voordelen

Als je boenwaslaag er na een aantal jaren er niet meer zo mooi uit ziet heb je de mogelijkheid om er een nieuwe boenwaslaag overheen aan te brengen. Mits de oude boenwaslaag niet te dik of vies eruit ziet. Anders gaat de nieuwe laag erover niet mooi uitzien. Boenwas kan zowel een transparante of kleurlaag achterlaten op de vloer. Hoe meer je de vloer schoonmaakt, hoe meer de boenwaslaag zal gaan glimmen. Vooral in de eerste 10 dagen waarin de vloer nog moet uitharden en nog beĆÆnvloedbaar is.

Nadelen

Boenwas kan alleen maar gebruikt worden op onbehandeld hout. Zodra het hout andere lagen erop heeft zal het de boenwas niet lukken om tot het hout door te dringen. Vloeren die een boenwaslaag hebben zijn extra gevoelig voor watervlekjes dus daar moet je mee oppassen. Zodra er een vloeistof op de vloer terecht komt moet je proberen zo snel mogelijk dit droog te krijgen. Boenwas heeft niet hetzelfde effect op alle soorten hout. Hierdoor wordt aangeraden eerst op te zoeken welk effect boenwas heeft op het hout dat je een boenwaslaag wilt geven, om eventuele verrassingen te voorkomen.

Vloer met een boenwaslaag

Wanneer je je vloer wilt behandelen met bijenwas zal de vloer zowel beschermd worden als dat het zal gaan stralen. Boenwas bestaat uit bijenwas en carnaubawas die samen ervoor zorgen dat de boenwaslaag op de vloer hard genoeg wordt. Als je ervoor kiest om jouw vloer een boenwaslaag te geven zal je de vloer heel mooi glanzend kunnen krijgen. Alleen wanneer je jouw vloer eerder al behandeld hebt met iets anders, kan je er geen boenwaslaag overheen meer laten aanbrengen.

Geplaatst in Blogs.