WSNP en alles wat je moet weten

WSNP staat voor Wet schuldsanering natuurlijke personen en kan je helpen wanneer het je niet lukt om een regeling te treffen met de schuldeisers. Deze optie staat ook wel bekend als wettelijke schuldsanering en kan worden ingezet wanneer je de schulden niet kunt terugbetalen. In dit artikel gaan we dieper in op de wet. Wil je meer informatie? Je leest hier meer over de WSNP.  

Wat is de WSNP?

Met de WSNP gaat de gemeente aan de slag om een regeling te treffen tussen jou en de schuldeisers. Door middel van de wet word je toegelaten tot de schuldsanering en met het saneringsplan wordt het aflossingsbedrag bepaald, evenals in hoeveel tijd je de schulden zult aflossen. Wanneer er een saneringsplan wordt opgesteld, moeten alle schuldeisers hieraan meewerken.

Voor wie is de WSNP?

De WSNP is bedoeld voor particulieren die eventueel een eenmanszaak beheren of met een andere vennoot eigenaar zijn van een bedrijf. Om in aanmerking te komen voor de WSNP moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je zelf al eerder hebben geprobeerd om de schulden af te lossen en heb je de afgelopen jaren geen gebruik gemaakt van de regeling. Je schulden mogen daarnaast niet het gevolg zijn van een misdrijf of fraude. 

Waar kun je de WSNP inschakelen?

Je kunt gebruik maken van de WSNP wanneer je er niet uitkomt met de schuldeisers. Je kunt hierbij een advocaat inschakelen, maar dit is niet verplicht. Wanneer je hulp wilt inschakelen kun je dit aangeven bij de gemeente, zij zullen je binnen vier weken vertellen welke hulp je kunt verwachten. Na acht weken zul je meer informatie krijgen over het proces.

Hoe gaat het proces in zijn werk?

Je toelating tot de WSNP wordt bepaald door een rechter. Je krijgt hierbij een bewindvoerder en een rechter-commissaris. Tijdens het traject heb je vervolgens een aantal verplichtingen. Zo moet je proberen om zoveel mogelijk te werken, moet je belangrijke veranderingen doorgeven en moet je inkomsten boven het vrije bedrag afstaan. Het proces duurt normaal gesproken drie jaar, maar kan maximaal vijf jaar in beslag nemen. Wanneer je je niet aan de regels houdt, of al je schulden hebt afbetaald, kan het traject eerder worden stopgezet. Hierna krijg je een schone lei en kunnen de schuldeisers geen schulden meer eisen. Wanneer je geen schone lei krijgt van de rechter ga je failliet.

Geplaatst in Blogs.