Background photo created by bearfotos - www.freepik.com

Werken met een erfrecht advocaat

Omgaan met het overlijden van een geliefde kan moeilijk zijn, en de gedachte dat je voor de nalatenschap van die persoon een juridisch proces moet doorlopen kan overweldigend lijken. Maar het helpt om het proces te begrijpen, en het is gunstig om een gekwalificeerde erfrecht advocaat aan je zijde te hebben.

Bij het kiezen van de beste erfrecht advocaat voor je behoeften, zul je een aantal vragen willen stellen om er zeker van te zijn dat niemand iemands tijd verspilt. Als cliënt sta je volledig in je recht om deze vragen te stellen tot je tevreden bent dat je de beste persoon gevonden hebt om jou of je nalatenschap te vertegenwoordigen. Zulke vragen kunnen zijn:

  • Hoe lang beoefent de advocaat al het erfrecht?
  • Welke ervaring heeft hij met de specifieke rechtbank die de nalatenschap van de overledene zal behandelen?
  • Welke advocaatkosten zullen ermee gemoeid zijn? Hoe worden ze betaald?

Een gekwalificeerde probate advocaat moet al deze vragen snel kunnen beantwoorden.

Te stellen vragen aan een erfrecht advocaat

1) Welke documenten heb ik nodig?
Dit is een speciaal vitale vraag om te stellen voor je eerste ontmoeting ooit plaats heeft. Als je niet alle documentatie hebt die nodig is voor je erfenis vragen, kan dat het proces uiteindelijk vertragen.

Vraag na het plannen van je eerste ontmoeting aan de advocaat welke informatie je mee moet brengen. In de meeste gevallen moet de vereiste informatie het volgende omvatten:

  • Overlijdensakte
  • Het originele exemplaar van het laatste testament van de overledene, of een tweede kopie van het origineel is al bij de probatierechter ingediend
  • Eventuele andere documenten die al bij de probatierechter zijn gedeponeerd
  • De namen en adressen van alle in het testament genoemde begunstigden
  • Kopieën van alle rekeningen of andere financiële verplichtingen die de overledene verschuldigd was
  • Kopieën van eigendomsakten die de overledene bezat
  • Kopieën van alle recente financiële overzichten van de overledene, met inbegrip van bankrekeningen, levensverzekeringspolissen, en eventuele pensioen- of beleggingsrekeningen.

2) Hoe werkt een erfenis?
Het is het beste als je een basiskennis hebt van wat er aan de hand is. Zorg ervoor dat je advocaat uitlegt wat je in het komende erfenis proces van begin tot eind kunt verwachten. Wat moet er tegen wanneer ingediend worden? Wie moet er aanwezig of betrokken zijn, en wanneer? Misschien wel het belangrijkste: hoe lang verwacht je advocaat dat dit zal duren? Afhankelijk van de grootte van de nalatenschap kan het antwoord ergens tussen zes maanden en een jaar liggen.

3) Wat zijn de verantwoordelijkheden van een executeur?
Gewoonlijk is het, nadat een geliefde overleden is, de benoemde executeur van het testament die een ontmoeting heeft met een erfrecht advocaat. De advocaat moet dan duidelijk de taken van de executeur uiteenzetten, zoals het beheren van landgoedbezittingen, het betalen van openstaande rekeningen, en het verdelen van de bezittingen onder de begunstigden. De advocaat moet dan de fiduciaire plicht beschrijven en wat dat betekent voor het handelen van een executeur.

4) Hoe worden schuldeisers behandeld?
Een andere goede vraag om op je eerste bijeenkomst te stellen is hoe uitstaande financiële verplichtingen en rekeningen betaald zullen worden. Gewoonlijk hebben schuldeisers van een nalatenschap er recht op uit de opbrengst van de nalatenschap betaald te worden voordat andere goederen aan de begunstigden worden verdeeld. Als er niet genoeg direct beschikbare activa zijn om de schuldeisers te betalen, kan de executeur toestemming moeten geven voor de verkoop van het bezit om aan deze verplichtingen te voldoen.

Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, maar de successiewet schetst een specifieke volgorde waarin schuldeisers betaald worden. Een erfrechtadvocaat kan ervoor zorgen dat de executeur deze informatie kent, zodat schuldeisers legaal en op de juiste manier behandeld kunnen worden voordat de nalatenschap gesloten wordt.

5) Wat moet ik doen als iemand de nalatenschap verkeerd behandelt?
Niet iedereen die een ontmoeting heeft met de erfrechtadvocaat is de executeur. Af en toe doen zich situaties voor waarin een bezorgde begunstigde of een andere partij vermoedt dat de benoemde executeur de goederen van de nalatenschap verkeerd behandelt.

Wanneer dit gebeurt, heb je ongetwijfeld een ervaren erfrecht advocaat nodig die je door de ingewikkeldheid heen loodst en snel actie onderneemt. Om de nalatenschap tegen misbruik te beschermen moet er snel gehandeld worden, maar je moet ook zeker zijn van je vermoedens en ze kunnen staven.

Vraag je erfrecht advocaat wat je van tevoren moet hebben voorbereid en wat je kunt verwachten als je de afhandeling van een nalatenschap door een executeur aanvecht.

Geplaatst in Blogs.